متن خبر

تصمیم بانک مرکزی برای سود سپرده بانک‌ها/ کدام بانک‌ها تخلف کردند؟

تصمیم بانک مرکزی برای سود سپرده بانک‌ها/ کدام بانک‌ها تخلف کردند؟

شناسهٔ خبر: 544559 -




به گزارش اقتصادنیوز، در حالی‌که طبق آخرین مصوبه شورای پول و اعتبار به انواع سپرده‌های کوتاه و بلندمدت از پنج درصد تا ۲۲.۵ درصد سود تعلق می‌گیرد، تعدادی از بانک ها این مصوبه را عملیاتی نکردند. در این زمینه، بانک مرکزی روز سه شنبه 8 خردادماه با صدور اطلاعیه‌ای به بانک‌های کشور تأکید کرد که تخلف از نرخ‌های سود موجب رقابت کاذب میان بانک‌ها می‌شود

هر چند بانک مرکزی در این بخشنامه اعلام کرده بود که «تخلف از نرخ‌های سود، موجب رقابت کاذب میان بانک‌‎ها، افزایش هزینه‌‎ها و گرانی تسهیلات می‌شود» اما بانک ها باز هم از این بخشنامه تخطی کردند.

رقم سود سپرده های بانکی چقدر است؟

به گزارش اقتصادنیوز، سال ۱۴۰۱ بود که بانک مرکزی سقف نرخ سود سپرده بانکی را ۲۲.۵ درصد و سود تسهیلات را حداکثر ۲۳ درصد اعلام کرد و نرخ‌های بالاتر از آن تخلف اعلام شد. همچنین همان زمان مسئولان اقتصادی و بانکی کشور تاکید کردند که تصمیمی برای تغییر در نرخ سود بانکی ندارند. 

پس طبق آخرین مصوبه شورای پول و اعتبار، به انواع سپرده‌های کوتاه و بلندمدت از پنج درصد تا ۲۲.۵ درصد سود تعلق می‌گیرد.

طبق مصوبه شورای پول و اعتبار، سقف نرخ سود علی‌الحساب سالانه سپرده‌های سرمایه‌گذاری مدت‌دار عبارت است از:

1-    سپرده سرمایه‌گذاری کوتاه‌مدت عادی:                                5٪

2-    سپرده سرمایه‌گذاری کوتاه‌مدت ویژه سه ماهه:                     12٪

3-    سپرده سرمایه‌گذاری کوتاه‌مدت ویژه شش ماهه:                  17٪

4-    سپرده سرمایه‌گذاری بلندمدت با سررسید یک سال:              5‌‌.20 ٪

5-    سپرده سرمایه‌گذاری بلندمدت با سررسید دو سال:                5‌.21 ٪

6-    سپرده سرمایه‌گذاری بلندمدت با سررسید سه سال:              5‌.22 ٪

همچنین نرخ سود تسهیلات عقود غیرمشارکتی بانک‌ها و موسسات اعتباری غیربانکی حداکثر 23 درصد و نرخ سود مورد انتظار عقود مشارکتی قابل درج در قرارداد میان بانک‌‌ یا موسسه اعتباری غیربانکی با مشتری معادل 23 درصد تعیین می‌شود.

میزان سود سرمایه گذاری کوتاه مدت

سپرده سرمایه‌گذاری کوتاه‌مدت عادی به سپرده‌هایی گفته می شود که به‌صورت ماه‌شمار بوده و واریز و برداشت از آن محدودیتی از نظر زمانی ندارند. نرخ سود سپرده کوتاه‌مدت سه ماهه هم ۱۲ درصد و سود سپرده‌های کوتاه‌مدت شش ماهه ۱۷ درصد است. به گزارش اقتصادنیوز، به سپرده‌های بلندمدت یکساله مردم نیز ۲۰.۵ درصد سود تعلق می‌گیرد که البته طبق همین مصوبه نباید هیچ برداشتی از آن صورت بگیرد. نرخ سود سپرده بلندمدت دوساله ۲۱.۵ درصد است و به سپرده‌های بلندمدت سه‌ساله هم سود ۲۲.۵ درصدی تعلق می گیرد.

الزام بانک‌ها به رعایت نرخ سود سپرده‌های ابلاغی 

در این خصوص محمدرضا فرزین -رییس کل بانک مرکزی- با تأکید بر رعایت نرخ سود سپرده ابلاغی توسط شبکه بانکی گفته بود: «بانک‌ها موظف به رعایت نرخ سود سپرده‌های ابلاغی هستند و آن دسته از بانک‌هایی که خارج از مقررات بانک مرکزی درباره نرخ سود سپرده‌ها عمل کنند، متخلف بوده و پرونده به هیئت انتظامی جهت تحلیل ارسال می‌شود.»

مضرات رعایت نکردن مصوبه شورای پول و اعتبار

به گزارش اقتصادنیوز، آن‌طور که کارشناسان می‌گویند نقض ضوابط ابلاغی در خصوص نرخ‌ سود بانکی باعث افزایش بهای تمام‌شده پول در شبکه بانکی کشور و تضییع حقوق سایر ذی‌نفعان همچنین تهدیدی برای ثبات و سلامت نظام بانکی کشور است.

آمار بانک های متخلف

به گزارش اقتصادنیوز و بر اساس مطلب تسنیم، فرشاد محمدپور، معاون نظارت بانک مرکزی با اعلام اینکه 6 یا 7 بانک، نرخ‌های مصوب را رعایت نمی‌کنند اعلام کرده بود: « یکی از اهداف برگزاری نشست با مدیران تطبیق و هیئت مدیره بانک ها تأکید بر تشکیل جلسه هیئت مدیره بانک ها برای ابطال سپرده‌های با نرخ سودهای بالای این بانک ها است تا نرخ سود در دامنه معقولی قرار گیرد. بانک ها باید در مدت یک هفته جلسه‌ هیئت مدیره خود را با محوریت نرخ سود بانکی تشکیل دهند و زمان‌بندی و برنامه کنترل و مدیریت نرخ سود بانکی را به بانک مرکزی اعلام کنند.»

آخرین ضرب‌الاجل بانک مرکزی به بانک‌های متخلف

به گزارش اقتصادنیوز، بانک مرکزی که از چند ماه گذشته تاکنون سود سپرده بانک ها را رصد می کرد، ضمن برگزاری جلسه با مدیران عامل بانک‌ها و تأکید بر رعایت نرخ‌های سود مصوب، حجت را تمام کرد و به صورت رسمی گفت اگر تخلفی از سوی بانک‌ها گزارش شود، صلاحیت مدیرعامل و اعضای هیات مدیره زیر سوال می رود.

این بانک به مدیران عامل بانک‌ها هشدار داد در صورت عدم رعایت نرخ‌های سود مصوب شورای پول و اعتبار، باید منتظر سلب صلاحیت باشند. در این بخشنامه تأکید شده: «در صورت احصاء هر گونه عملکرد مغایر با موازین مقرراتی ذی‌ربط، عندالزوم عملکرد ایشان، عضو هیأت مدیره مربوطه، مدیرعامل و سایر اعضاء هیأت مدیره در کمیسیون احراز و لغو تأییدیه صلاحیت حرفه‌ای مدیران مؤسسات اعتباری مورد تحلیل و تصمیم‌گیری قرار خواهد گرفت. »

بانک مرکزی همچنین در بخشنامه‌ای به شبکه بانکی تأکید کرده است: «جلسه فوق‌العاده هیأت مدیره با موضوع تحلیل نحوه رعایت نرخ‌های سود ابلاغی بانک مرکزی با قید فوریت برگزار و در صورت احراز تخطی از مقررات مزبور در آن بانک‌/موسسه اعتباری، برنامه اصلاحی لازم مصوب و حداکثر تا روز سه‌شنبه مورخ 22‌‌/03‌‌/1403 به معاونت نظارت این بانک ارائه شود. برنامه مذکور باید شامل تدابیر و اقدامات اصلاحی لازم الاجرا حداکثر ظرف مدت 2 هفته به منظور اصلاح و تعدیل نرخ‌های سود باشد.»

خبرکاو


تبليغات ايهنا تبليغات ايهنا

تمامی حقوق مادی و معنوی این سایت متعلق به خبرکاو است و استفاده از مطالب با ذکر منبع بلامانع است