مطالعه جدید: آزمایش خون میتواند تشخیص سرطان را برای افراد مبتلا به معده درد یا نفخ بهبود بخشد
نتایج یک مطالعه جدید به رهبری محققان «کالج دانشگاهی لندن» (UCL) نشان میدهد که از آزمایش معمولی خون میتوان برای تسریع تشخیص سرطان در افراد مبتلا به درد معده یا نفخ استفاده کرد.
اکثر افرادی که این علائم را به پزشک عمومی خود گزارش میدهند، آزمایش خون انجام میدهند. با اینحال، مشخص نیست آزمایشهای خونی که برای کشف طیف وسیعی از بیماریها استفاده میشوند، چقدر میتوانند خطر سرطان را پیشبینی کنند.
اهمیت پیشبینی سرطان با آزمایش خون
یک مطالعه جدید، دادههای بیش از 400000 نفر از افراد 30 ساله یا بالاتر در بریتانیا را که به دلیل درد معده به پزشک عمومی مراجعه کرده بودند و بیش از 50000 نفری که به دلیل نفخ به پزشک عمومی مراجعه کرده بودند، تحلیل کرد. دو سوم از این گروه پس از مراجعه به پزشک، آزمایش خون دادند.
محققان دریافتند که در 19 آزمایش خون که معمولاً مورد استفاده قرار میگیرد، نتایج غیرطبیعی با خطر بالاتر تشخیص سرطان در طی یک سال مرتبط است. آنها تخمین زدند که اگر این نتایج غیرطبیعی در نظر گرفته میشد، تعداد افراد مبتلا به سرطان تشخیص داده نشده که به آنها ارجاع فوری داده میشد، 16 درصد افزایش مییافت.
دکتر «مینا رفیق»، نویسنده اصلی مطالعه، گفت:
«این مطالعه نشان میدهد که ما میتوانیم تشخیص سرطان را با آزمایشهای خونی که از قبل در دسترس هستند و بهطور معمول برای بیمارانی با علائم نامشخص تجویز میشود، بهبود بخشیم. این عمل میتواند یک راه کارآمد و مقرون بهصرفه برای بهبود تشخیص زودهنگام سرطان و در برخی موارد افزایش احتمال درمان موفقیتآمیز باشد. در عمل ممکن است تفسیر طیفی از دادههای آزمایش خون برای پزشکان عمومی چالش برانگیز باشد. پس مطالعه ما به نیاز ابزاری خودکار اشاره میکند که بتواند خطر سرطان را بر اساس متغیرهای متعدد ارزیابی کند.»
دادههای مطالعه
این مطالعه از دادههای بیماران موسسه CPRD استفاده کرد که توسط شبکهای از پزشکان عمومی در بریتانیا بین سالهای 2007 تا 2016 جمعآوری شده بود.
محققان دریافتند که از هر 50 نفر (2.2 درصد) یک نفر که به پزشک عمومی مراجعه کرده و درد معده را گزارش کرده است، طی 12 ماه آینده به سرطان مبتلا شده است. دقیقاً همان نسبت از افرادی که نفخ را گزارش کردند نیز در طی یک سال به سرطان مبتلا شدند.
در مطالعه جدید، محققان همچنین دریافتند که افراد 60 ساله یا بیشتر که با معده درد یا نفخ به پزشک عمومی رفته بودند، بدون توجه به نتایج آزمایش خون، به اندازه کافی خطر بالایی برای ارجاع فوری داشتند. یعنی خطر آنها بالاتر از 3 درصد بود.
درحال حاضر، افراد بالای 60 سال مبتلا به درد معده یا نفخ تنها در صورتی به متخصص سرطان ارجاع داده میشوند که نشانه دیگری مانند کاهش وزن داشته باشند.
خطر ابتلا به سرطان برای مردان 60 سالهای که درد معده را گزارش میکنند 3.1 درصد تخمین زده میشود. برای مردان 80 ساله با این علائم، آمار به 8.6 درصد افزایش مییابد. برای زنان در این گروههای سنی، خطر سرطان به ترتیب 3.1 درصد و 6.1 درصد بود.
محققان هشدار دادند که احتمال ابتلا به سرطان در نمونه مورد مطالعه، اکثراً در گروهی که درد معده یا نفخ را تجربه میکنند و به پزشک عمومی خود مراجعه نمیکنند یا آزمایش خون انجام نمیدهند، وسیعتر است.
علائم موثر در تشخیص
در بین افراد 30 تا 59 ساله علائمی وجود داشت که بهشدت خطر ابتلا به سرطان تشخیص داده نشده را افزایش میداد. این علائم شامل درد یا نفخ شکم، کمخونی، آلبومین پایین، پلاکتهای بالا، فریتین غیرطبیعی و افزایش نشانگرهای التهابی میشدند.
بهعنوان مثال، در زنان 50 تا 59 ساله مبتلا به نفخ شکم، خطر ابتلا به سرطان قبل از آزمایش خون 1.6 درصد، با افزایش فریتین به 10 درصد، با آلبومین کم به 9 درصد، با افزایش پلاکتها به 8 درصد، با افزایش التهابی به 6 درصد و با کمخونی تا 4 درصد افزایش یافت.
درحال حاضر، فقط پلاکتهای بالا و کمخونی در دستورالعملهای ارجاع به متخصص سرطان گنجانده شده است.
دکتر رفیق گفت : «نیمی از افراد مبتلا به سرطان شناسایی نشده ابتدا با علائم مبهمی که تشخیص آنها چالش برانگیز است به پزشک مراجعه میکنند. تشخیص اینکه کدام بیماران بیشتر به سرطان زمینهای مبتلا هستند و باید برای ارجاع در اولویت قرار گیرند سخت است. این تحقیق نشان میدهد که آزمایشهای رایج میتوانند بهطور قابلتوجهی ارزیابی خطر سرطان را افزایش دهند.»
این مطالعه همچنین نشان داد که کدام نوع سرطان برای افراد مبتلا به این علائم، شایعترین نوع سرطان است و این میزان بسته به سن و جنسیت چقدر متفاوت است. بهطور کلی، سرطان روده شایعترین و پس از آن سرطان پروستات و پانکراس در مردان و سرطان روده، سینه و تخمدان در زنان، رتبههای بعدی را به خود اختصاص دادهاند.
خبرکاو
ارسال نظر