تصویر روز ناسا: سیاره مشتری معروف به غول گازی در هنگام مقابله
سیاره مشتری در این دو تصویر شگفتانگیز که با تلسکوپ روی پشتبام گرفته شدهاند، بهوضوح دیده میشود. این دو تصویر در ۱۷ نوامبر ۲۰۲۳، از سنگاپور، حدود دو هفته پس از «مقابله» مشتری در آن سال ثبت شدهاند. در زمان مقابله، این سیاره غولپیکر در آسمان نیمهشب تنها ۳۳.۴ دقیقه نوری (حدود ۴ واحد نجومی (AU) یا تقریباً ۶۰۰ میلیون کیلومتر) از سنگاپور فاصله داشت و درخشانتر و نزدیکتر از همیشه دیده میشد.
مقابله به وضعیتی در نجوم گفته میشود که یک سیاره در منظومه شمسی از دید ناظر زمینی، درست در نقطه مقابل خورشید با زاویه 180 درجه نسبت به آن قرار بگیرد، بهطوریکه خورشید، زمین و آن سیاره در یک خط قرار بگیرند درحالیکه زمین در میانه آنها قرار دارد.
در تصویر روز ناسا چه میبینیم؟
در این تصاویر، جو پیچیده مشتری با جزئیات شگفتآوری آشکار شده است و کمربندهای تاریک و مناطق روشن متناوب این سیاره بهوضوح دیده میشوند. این نوارها بهدلیل جریانهای جت قوی در جو مشتری شکل گرفتهاند.
در نیمکره جنوبی، لکه قرمزرنگ بزرگ مشتری دیده میشود که طوفان عظیمی بزرگتر از زمین است و دستکم ۳۵۰ سال از عمر آن میگذرد. همچنین، گردابهای بیضوی و سفیدرنگ قابلمشاهدهاند که نشاندهنده فعالیتهای گردابی در جو پویای مشتری هستند.
مشتری هر 10 ساعت یک بار حول محور خود میچرخد. پس ، براساس فریمهای ویدیویی که تنها با فاصله 15 دقیقه از یکدیگر گرفته شدهاند، این تصاویر بهصورت جفت استریو (جفت سهبعدی) ارائه شدهاند.
به مرکز تصویر نگاه کرده و چشمان خود را بهگونهای منحرف کنید که دو تصویر روی هم بیفتند (چشمانتان را چپ کنید!) تا جلوهای سهبعدی و کروی از غول گازی را مشاهده کنید.
درحالحاضر، مشتری به مقابله سال ۲۰۲۴ نزدیک میشود که در تاریخ ۷ دسامبر (۱۷ آذرماه) رخ خواهد داد. این رویداد نجومی فرصتی عالی برای عکاسان نجومی فراهم میکند تا از سیاره غولپیکر منظومه شمسی عکاسی کنند.
خبرکاو
ارسال نظر